Uyku Bozuklukları
İnsan yaşamının devamı için sağlıklı ve nitelikli uyku çok önemlidir. Özellikle çocuklarda yeterli sürelerde uyku uyunmaması ya da uyku ilişkili bozukluklar gün içinde çeşitli sorunlara yol açabileceği gibi zaman zaman epilepsi ile karıştırılabilir ya da epileptik nöbetler uyku bozukluğu olarak önemsenmeyebilir.
Uykuda solunum sorunu yani uyku apne sendromu çocukların gün içinde dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu yaşamasına neden olabilir. Aşırı uykululuk haline neden olabilir. En sık nedeni büyük bademcikler ve geniz etidir. Narkolepsi gün içinde aşırı uykululuk halidir. Hastalar gün içinde uygunsuz saat ve ortamlarda olan kısa süreli dayanılmaz uyku atakları yaşarlar.
Parasomni terimi uyku sırasında olan normal dışı durumları belirtmek için kullanılır. Çocuklarda sıktır. Konfuzyonel uyanma, uyurgezerlik ve uyku terorü bu grup içerisindedir. Aşırı yorgunluk, ateşli hastalıklar veya bazı ilaçlar (allerji tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar gibi) bu tabloların daha sık görülmesine neden olur.
Uyku terörü epilepsi ile sıklıkla karışabilir. Mutlaka çocuk nörolojisi tarafından hasta değerlendirilmelidir.
Uykuda diş gıcırdatma, uykuda irkilmeler, uykuda konuşma, ritmik hareket bozuklukları (kafa sallama gibi) daha az korkutucu ve daha az tedavi gerektiren tablolardandır.
Doğru tedavi için öncelikle ayırıcı tanı iyi yapılmalı daha sonra tedavi planı uygulanmalıdır. Bazı hastalarda EEG çekilmesi gerekebilir hatta daha uzun süreli video monitorizasyona gerek duyulabilir. Uyku hijyeni tedavideki en önemli adımdır. Gerek duyulursa ilaç tedavisi de uygulanabilir.