Serebral Palsi

Serebal palsi – beyin felci nedir?

Doğum öncesi, doğum sırası ya da doğumdan sonraki dönemde ortaya çıkan, ilerleyici olmayan beyin hasarından kaynaklanan bir dizi soruna yol açan nörolojik tabloyu açıklamak üzere kullanılan terimdir.

Spastisite ne demektir?

Kaslarımız beynimizden gelen uyarılarla çalışır ve normalde yer çekimine ve harekete karşı bir miktar direnç söz konusudur. Kaslarımızın beyinden gelen anormal uyarılarla aşırı kasılı olma ya da normalden sert olma durumuna spastisite denir. Bacaklarda makaslama, parmak ucuna basma, ayak önünü sürükleme, elleri kolları hareket ettirememe spastisenin neden olduğu belirtilerdendir.

Serebral palsi ile spastik özürlü aynı durumu mu tanımlar?

Hayır tam olarak tanımlamamakla birlikte serebral palsili çocukların çoğunun kaslarında sertlik vardır yani spastik tiptedir. Spastik olmayan gevşeklikle giden (hipotonik), dengesizlikle giden (ataksik) ve hareket bozukluğuyla giden (diskinetik) ya da bir kaçının aynı anda görülebildiği mikst (karma) tip serebral palsi tipleri de vardır.

Serebral palsinin nedenleri nelerdir ?

Gebelik sırasında annede hipertansiyon, diabet (şeker hastalığı), enfeksiyon, ilaç kullanım öyküsü olması, prematürelik, ikiz ya da çoğul gebelikler sonrası doğum, düşük doğum ağırlığı ile doğmak, doğum sırasında kordon dolanması, kaka yutması gibi nedenlerle ya da başka nedenlere bağlı solunum sıkıntısı olması, doğum sonrası kan şekeri düşüklüğü yaşanması; sepsis, menenjit gibi enfeksiyonlar geçirmek, sarılık, beyin kanaması olması, düşme ya da kazalar kalıcı beyin hasarına yol açarak serebral palsiye neden olan durumlardandır.

Serebral palsinin belirtileri nelerdir?

Erken bebeklik döneminde kaslarda aşırı sertlik ya da gevşeklik, motor gelişimde gecikme, erken dönemde bebekte el tercihi olması, tek kolunu bacağını az hareket ettirmesi, yürürken parmak ucuna basma, ayak önlerini sürükleme, ayakta dururken ya da yatarken bacakları çaprazlama (makaslama) belirtilerden bazılarıdır.

Serebral palsi sınıflaması baskın hareket bozukluğunun veya hasarın tipine göre

* Spastik,
* Diskinetik (koreoatetoid, distonik),
* Ataksik,
* Mikst olarak sınıflanacağı gibi
* Etkilenen kol ve bacaklara göre de sınıflama yapılabilir.

Serebral palsinin tedavisi nedir?

Yukarıda sayılan durumlardaki bebeklerde erken fizyoterapiye başlamak çok önemlidir ve devam edilmelidir.

Daha sonraki dönemde kas sertliği devam ederse kas gevşetici ilaç tedavileri verilebilir.

İlaç tedavisinin de yararı olmadığı bazı durumlarda botoks tedavisi ile cerrahi tedavi uygulanabilir.

Serebral palsili hastalarda başka ne gibi sorunlar görülür?

Epilepsi, gözlerde şaşılık, işitme kayıpları, konuşmada gecikme, konuşma bozuklukları, bazen zihinsel gerilikler, salya akması gibi ek sorunlar bu hastalarda sıktır. Bu sorunların da uygun yöntemlerle tedavisi yapılmalıdır.